GVSU Holton-Hooker Learning & Living Center

GVSU and the design team of FTCH and Mackey Mitchell Architects (MMA) created a facility that accomplished the programmatic objectives of a 500-bed facility as well as provided academic classroom and meeting functions. The building was fitted to the site to take advantage of grade changes to control overall scale and mass, preserve existing low-scale housing at the perimeter, and optimize previously underutilized recreational land.

The facility design centered on the ideas of community, living/learning, and creation of a strong campus connection while still promoting an identity as a housing facility. Planning strategies to promote these concepts included lounges and “see-and-be-seen” spaces, quiet alcoves and nooks, direct connections to classrooms, a community multipurpose room, and variety of outdoor spaces. The proximity to a busy campus pedestrian system further reinforces the campus connection and helps welcome the campus to the “front porch” of the facility. The new housing facility includes:

  • Suite-style configuration
  • Staff apartments
  • Social and community space
  • Study and meeting space
  • Indoor and outdoor recreational space
  • Academic support space
  • Classroom space
  • Multipurpose lounge
  • Laundry
  • Storage
  • MEP support space including connection to required utilities
  • Custodial/maintenance spaces